Menu Sluiten

Handleiding bardienst

Deze handleiding of instructie tref je in geplastificeerde vorm ook achter de bar aan.

Zorg dat je genoeg mensen hebt achter de bar. De ene dienst is drukker dan de andere, maar de bardienst is nadrukkelijk een teamverantwoordelijkheid. In principe ben je als team 1 x per 2 thuisronden aan de beurt, dat is dus 5 – 6 keer per seizoen.

Naast het verzorgen van drank en eten uit de keuken heb je als bardienst meer werk te doen:

  • Bijvullen koelkasten (vanuit de grote koelkast in de keuken) – als die leeg is, bijvullen vanuit voorraad beneden (kun je hulp bij vragen) uit ons voorraadhok;
  • Ophalen en spoelen van glazen ook van de tribune (en rommel daar opruimen);
  • Kopjes en theeglazen naar vaatwasser brengen (aanzetten als er voldoende vaat is);
  • Legen van prullenbakken als die vol zijn (kun je achter bij de nooddeur neerzetten, laatste bardienst zorgt er voor dat deze in de container buiten worden gegooid);
  • Keuken schoonmaken voor de volgende bardienst. Laatste bardienst moet keuken echt schoonmaken (i.v.m. gebruik zondag door basketbal). Als iedere bardienst de keuken schoon overdraagt, is het voor de laatste bardienst niet meer werk dan voor de andere bardiensten!
  • Zaalwacht of degene die de hal opent, haalt alle kastjes van het slot met een F (van Fusion Rotterdam) in de kantine en keuken en zet de kassalade en pinautomaat klaar.
  • Het pinautomaat steek je in het stopcontact aan de kant van de bar; zet het pinautomaat ook aan zodat er een verbinding kan worden gemaakt voor het betaalverkeer.
  • Koffie zetten (2 grote scheppen koffie in de filter) en goed bijhouden.
  • Koffie en thee benodigdheden op de statafels en bar uitstallen. Aanvullen indien nodig.
  • Stal het snoep/de koeken uit op de planken boven de bar.
  • Stal de dozen met “chips/sultana’s“ uit op de planken boven de bar.
  • Stal indien aanwezig, het fruit uit in mand op bar (appeltje voor de dorst).
  • Check de hoeveelheid blikjes in de ijskast onder de bar, bijvullen met de voorraad in de koelkast achterin de keuken bij de vaatwasser.
    – De prijslijst van Fusion Rotterdam neerzetten op de bar.
  • In keuken: contact grillen aanzetten, kartonnen tosti bordjes en servetjes klaarzetten
  • Bij meer dan 1 wedstrijd die dag, graag een casinobrood (voor de tosti’s) en een zakje broodjes uit de vriezer halen om alvast te ontdooien.
  • Bijvullen frisdrank met blikjes/ flesjes uit de koelkast achter in de keuken (bij de vaatwasser);
  • Koffie bijhouden en heet water in een thermoskan paraat hebben voor theewater;
  • Koffie/thee benodigdheden aanvullen indien nodig;
  • Frituur aanzetten vanaf 11:30/12.00 uur op max. 175 graden. Patat bakjes klaarzetten;
  • Verkoop van alcohol vanaf 15:00 uur;
  • Schoonhouden van de bar, de keuken en de tafels in de kantine;
  • Schoonmaakdoekjes en -middelen staan in de kast in het berghok rechts achterin van de keuken;
  • Verstrekken van ice-packs uit de vriezer als er sprake is van iemand met een blessure;
  • Verstrekken van EHBO materiaal uit de EHBO box onder de kassa indien noodzakelijk;
  • Vuilniszakken verwisselen indien vuilnisbakken vol zijn (zakken liggen in berghok rechts-achterin de keuken) en afvoeren in de ondergrondse container buiten op straat (te benaderen via de noodtrap achterin de kantine).
  • 15 minuten voor het einde van de laatste wedstrijd de keuken alvast opruimen;
  • Frituur uitzetten;
  • Contactgrillen uitzetten en schoonmaken (met vochtig keukenpapier);
  • Magnetron schoonmaken;
  • Snijplanken, frituur lekbak en keukengerei in de vaatwasser schoonspoelen of met de hand afwassen;
  • Zet de snoep/koeken terug in de kastjes;
  • Zet koffie/thee benodigdheden terug in de kastjes;
  • Bijvullen frisdrank met blikjes/ flesjes uit de koelkast achter in de keuken (bij de vaatwasser) en weer de koelkast onder de bar aanvullen;
  • De lekbakken bij de tap schoonmaken onder het rooster het vocht weghalen met een doekje;
  • Haal een doekje over de bar, tafels en eventueel de stoelen;
  • Koffiepotten en thermoskan voor thee en leeggooien en uitspoelen;
  • Koffieapparaat uitzetten.
  • Werk hygiënisch, dus als je met zijn 2-en bent, zorg er dan voor dat een van jullie in de keuken staat zodat deze persoon na het handen wassen hygiënisch kan blijven werken. Wanneer het niet mogelijk is om een verdeling te maken vanwege de drukte aan de bar, gebruik dan of handschoenen of was je handen voordat je weer met etenswaren aan de slag gaat;
  • Houd de kantine, keuken en bar tijdens de dienst op orde en maak tussendoor wat schoon als het rustig is. Viltjes op de bar helpen ook. Het kijken naar je kind tijdens een wedstrijd is leuk maar haal meteen een doekje over de tafels of bar als je dit doet. Je bent er nog steeds om een bar te draaien en schoon te houden;
  • Geen kleine kinderen achter de bar;
  • Alcohol pas verkopen vanaf ongeveer 15 uur;
  • Diepvrieswaren niet laten ontdooien als je ze niet gaat frituren. Dus haal niet een hele zak friet uit de vriezer om hem vervolgens op de keuken te laten liggen tot de volgende bestelling. Leg bijvoorbeeld de zak friet weer terug in de vriezer na gebruik;
  • Alle kastjes met een F erop zijn van Fusion, die met een B van Rotterdam Basketbal. Gebruik dus alleen de spullen uit de kastjes waar een F op staat;
  • Voor de bardienst, bestuur in functie, (bonds)scheidsrechters geldt één gratis consumptie. De rest zal betaald moeten worden. Een consumptie = koffie, thee of 1 blikje.

Max 170/175 graden i.v.m. oververhittingsbeveiliging. Als oververhittingsbeveiliging is opgetreden dan moet die handmatig gereset worden (kapje eraf draaien, smal lang voorwerp (punt dartpijl, balpenvulling, in die categorie) in gat steken tot je klik hoort en kapje er weer opdraaien).

Afzuigkap aanzetten (knop kapot, tang voor nodig):

  • Frikadellen: bevroren erin, tot ze drijven (of 4 minuten timen);
  • Hamburgers: bevroren erin, tot ze drijven (of 4 minuten timen);
  • Kroketten: (bevroren? eerst 30sec. in magnetron) 4 minuten timen;
  • Kaassoufflés: bevroren erin, tot ze drijven (of 4 minuten timen);
  • Bittergarnituur: bevroren erin, 4 minuten timen;
  • Patat: bevroren erin, 4-5 minuten timen (afhankelijk van voorkeur licht- of doorbakken.

Tips:

  • Handig om bakjes/kartonnetjes voor de bestelling terwijl frituur gebakken wordt klaar te leggen, op de volgorde van bestellingen;
  • Handig om bestelling te laten opschrijven (zeker wanneer het druk is) met naam besteller erbij, dan kan er op volgorde gebakken worden en op naam omgeroepen worden;
  • Bij drukte gewoon patat blijven bakken en niet steeds 1 bestelling erin doen, wachten tot die klaar is en dan de volgende bestelling pas. Volgooien die hap;
  • Niet teveel patat en/of kroketten uit de vriezer laten ontdooien, wat (gedeeltelijk) ontdooid is geweest kan niet meer teruggelegd worden in de vriezer.
  • Tosti’s: beleggen (kan gewoon met brood bevroren, hoeft niet ontdooid te zijn) met kaas en/of ham, totdat kaas gaat smelten;
  • Panini’s: bevroren op tosti-ijzer leggen en wachten totdat kaas smelt / vulling warm is.
  • Vriezer in de keuken (kan gaan piepen wanneer die te vaak/lang open is geweest;
  • Vriezer bij nooduitgang, code cijferslot is huisnummer van de hal.
  • Vaatwasser gebruiken, duurt even voordat die opgestart is;
  • Netjes werken helpt!
  • Rekken vullen, voorspoelen (dan wordt de vaatwasser niet zo smerig om schoon te maken aan het einde van de bardienst) en daarna in de vaatwasser plaatsen.

Koelkast voor:

  • Boven: cola, cola zero, ice tea zero, ice tea green;
  • Midden: Fanta, fanta cassis, fanta lemon, bitter lemon, AA orange en AA iso-lemon;
  • Onder: Spa blauw, spa rood, chocomel, fristi en ik vergeet iets…

Koelkast bij kleine tap:

  • flesjes (speciaal)bier, red bull, witte wijn en rosé, sinaasappelsap en appelsap.
  • Flesjes (speciaal)bier in koelkasten bij kleine tap;
  • Grote tap (alleen bij toernooien en thuisrondes wanneer we verwachten 30+ bier te verkopen) beneden in het voorraadhok;
  • Kleine tap: trainingsavonden en overige thuisrondes/toernooien.
  • Koffie zetten (2 grote scheppen koffie in de filter) en goed bijhouden;
  • Koffie bijhouden en heet water in een thermoskan paraat hebben voor theewater;
  • Koffie/thee benodigdheden aanvullen indien nodig.
  • Apparaat aanzetten;
  • De pinrol controlen en goed vastzetten zodat het apparaat werkt;
  • Alleen thermische tel/kassarollen gebruiken die in de kastjes van Fusion liggen;
  • De gebruikershandleiding van het pinapparaat staat hier.
  • Achterin de kantine bij de nooduitgang staat een vrieskist met extra voorraad aan patat en snacks;
  • Het hangslot van deze vriezer gaat open door op de kopse kant van het slot van boven naar beneden te draaien met de cijferwielen. De code vind je in de geplastificeerde versie achter de bar.

Het barrooster wordt per half jaar opgesteld en daarbij worden de volgende criteria gehanteerd:

  • Ieder team is even vaak aan de beurt;
  • Je wordt zo kort mogelijk voor of na je wedstrijd ingepland;
  • Maar er wordt ook geschoven, zodat je niet altijd dezelfde bardienst draait;
  • Er volgt via onze app het schema van de thuisrondes met daarin het overzicht van:
    • welke teams bardienst hebben en wanneer;
    • tijden en aantal wedstrijden die dag (i.v.m. 1e en laatste bardienst);
    • welke teams levert de scheidsrechters per wedstrijd en de opener en sluiter.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben kun je je bij de coordinator kantine/bar melden. In het weekbericht staan de contactpersonen.